Minihus + minimalisme = SANT ❤️

Har du opplevd at hvis du har det rotete hjemme så blir det rotete i hodet? Du finner ikke bilnøkkelen i ganga blant reklame, tyggispapir, paraplyer, vesker og en tom colaflaske og blir derfor for sein til jobb som gjør at dagen blir stress fra start. Og når du endelig kommer hjem fra jobb med armene fulle av matvarer er det ingen plass på kjøkkenbenken, så posen blir satt på gulvet hvor to epler ramler ut og ruller inntil veggen under bordet – selvfølgelig. Dritt!

Disse tingene kan også skje en minimalist, altså. Men som regel ikke. I dette innlegget vil jeg forklare litt hva minimalisme er – og hva det ikke er. Og hvilke goder som følger ved å ha en minimalistisk livsstil.

Jeg vil også komme med et tankeeksperiment som du kan prøve ut og et lite bonustips på slutten (det bare MÅ du få med deg!), så heng med!

Minimalisme ER:

… å ha et bevisst og ydmykt forhold til dine omgivelser, din tid og deg selv. Det handler om å ikke ha for mye eller for lite, men å ha nok. Det kan variere mye fra person til person og man finner sin versjon.

Hva minimalisme IKKE er

Mange som hører ordet “minimalisme” ser for seg buddhister som kun eier 7 ting, og hvis du eier mer enn det, er det tingene som eier deg. At en minimalist aldri kan kjøpe seg noe nytt og å nærmest ikke kunne delta i samfunnet fordi de ikke skal ha noe av noenting.

Det stemmer at noen mener at hvis du eier mer enn 7 ting, så er det tingene som eier deg. Men hallo, det er ikke «normal» minimalisme men en slags ekstrem variant som passer ytterst få mennesker. På YouTube kan man finne mennesker som ikke bor fast en plass og at sekken de bærer på ryggen inneholder alt de eier – og de er superlykkelige! Og da sier jeg bare “DEM OM DET, SNAKKEEES (ikke!)!”

Normal minimalisme, som er som en sunn trend som er på full fart inn nå har et slagord som du har hørt hundre ganger før: LESS IS MORE. Så kan ekstremistene sitte der i sekken sin og rope: NOTHING IS MOST.

Men igjen: De lever ekstremt, og det er ikke det jeg skal snakke om i dag.

Minimalismen har tre fokusområder:

-orden-

-enkelhet/ukompliserthet-

-harmoni-

Og jeg spør for en venn, men hvem vil vel ikke ha et liv fullt disse tre tingene?

Og denne nydelige skapningen ved navn Maestro!

Her kommer noen goder ved å leve minimalistisk:

Minimalisme handler om å unngå det unødvendige. Om å redusere ting, enten fysisk, psykisk eller tids-relatert slik at du kan fokusere på det som virkelig betyr noe for deg. Minimalisme handler om finne glede og harmoni i det enkle og det å sette pris på det man har og å være takknemlig. Det å ha en minimalistisk livsstil og å bo mindre, gjør ikke nødvendigvis at man roter mindre, men det blir færre ting å rote med og dermed færre ting å rydde.

Sjekk ut disse fem kule minimalist-tingene:

  • Du er mer bevisst når du skal skaffe deg noe enten det er en ting, en kostnad eller noe tidsrelatert.
  • Ved å strippe ned eiendelene dine til kun ting du virkelig trenger og bryr seg om, vil huset ditt være fylt av bare ting som gir deg glede. Tenk på det!
  • Ved å ha orden og system, vil ikke alle husets flater være overfylt med ting, men være rene og innbydende. Tenk å alltid ha plass til å bygge Lego og puslespill uten å måtte rydde hele bordet! Og husk at alle ting skal ha en fast plass! Veldig viktig (og dette kommer jeg tilbake til, og det er så spennende at nå bare måå du lese videre)!
  • Ved å være nøye med hva du kjøper og hvorfor, vil lommeboka di også få ro. Og som minimalist kjøper man kvalitet fremfor kvantitet, så da får du den litt dyrere (men kule) buksa, men så varer den mye lenger (og da sparer du tid på å måtte ut og shoppe!)
  • Du velger bevisst hva din tid skal gå til og verdsetter din tid høyt. Bestill for eksempel matvarer på døra slik at du slipper å bruke 1-2 timer på handling (kjøring + kø + butikktid + kjøring + kø). Handler du to ganger i uka sparer du fire timer på å få det levert på døra. Tenk å plutselig få 4 timer i uka du kan bruke på noe annet! I løpet av et år blir det 208 timer spart! Hvordan vil du bruke dem? Hvilke andre steder kan du spare tid?
  • Bonusprikk: Hvis du blunker én gang mindre om dagen, vil du få med deg 1 minutt mer av livet i løpet av livet! Tenk alt du kan få sett!

Nypolert mus for anledningen!

SKIKKELIG BONUS-MATERIALE KOMMER NÅ!

YAY! Begynn med å reise deg opp og hopp i sofaen mens du roper «LESS IS MORE! LESS IS MORE!» med pipestemme!

Neida (men gøy hvis du gjorde det! Send video.).

Som jeg skrev i innlegget Den store nedskaleringen har den gjennomsnittlige amerikaneren (altså noen har MER!) rundt 300.000 ting i sitt hjem (og dette er tydeligvis noe jeg har hengt meg skikkelig opp i!). Klarer du å fatte det? 1.000 ting er jo mye allerede, så hva med 10.000 ting, 100.000, 200.000, 300.000 ting.. SYKT!!! HVA SKAL DE MED ALLE DE TINGENE?!

«Livet består av de små øyeblikkene», ikke de tingene, men øyeblikkene! *sender denne til alle overfylte hus i Ameriken*

Ok, pust. Nå vil jeg du skal se for deg et scenario:

Du står i et nytt, tomt og flott hus. Huset har et baderom, et kjøkken, en stue og to soverom. Så får du beskjed om at du kan få huset gratis. I tillegg får du 950 ting gratis og du kan ta med deg 50 ting fra ditt gamle hjem (eventuelt gamlehjem) (fotoalbum, PC, harddisk, gullfisken Jan-Merete, ting med høy affeksjonsverdi, you name it). Catchet er at du må leve kun med disse 1000 tingene de neste 5 årene og at du må skrive de ønskede tingene på en liste. Hadde du klart det? Unntak er mat, selvfølgelig. Et 5år gammelt brød eller kyllinglår er ikke noe å særlig å spise på lenger. Det samme gjelder for såper og andre hygieneprodukter også, men av ting som kjøkkenredskaper, klær, julepynt, underholdning.. Du skjønner tegninga.

Klarer du deg med for eksempel 100 ting på kjøkkenet? 100 klesplagg (et eksempel: 10 bukser, 10 gensere, 20 tskjorter, 10 par sokker, 10 truser, 10 ytterjakker.. Det blir 70 plagg.. Er det nok?)? 100 ting på badet? 100 interiørting (gardiner, bordpynt, planter, lamper..), 100 ting i garasjen. Da har jeg kommet til 500 ting.. Hva med de resterende 500 tingene? Og hvorfor har amerikanerne 300 f”%&ngs tusen ting i husene sine?

Jeg blir målløs!! Jeg hadde hatt ANGST hadde jeg hatt TREHUNDRETUSENTINGIHUSETMITT! Har du tenkt over hvor lite du egentlig trenger og hvor mye penger du hadde spart hvis du ikke hadde kjøpt noe de siste fem årene? Jeg skal definitivt skrive ned 1000 ting jeg burde klare meg med. Og litt for å se hvor mange ting jeg faktisk har!

Det handler ikke om å ha for mye
eller for lite,
men å ha nok.

– sagt av en skikkelig luring!

Kjenner jeg gleder meg skikkelig til å nedskalere atter en gang når jeg skal flytte inn i minihuset! Jeg har heldigvis gjort det en gang før og jeg er klar for å gjøre det igjen!

Et godt tips fra meg sånn på tampen av innlegget:

Jeg nevnte at alle eiendelene dine bør ha en fast plass, og da er det spesielt én ting jeg tenker på som folk som regel har på kjøkkenbenken fremme som en flott brudeblomst (og gjerne i et fancy stativ med lys og røykeffekt (veldig spesielt, I know!)) som jeg ikke helt skjønner.. Oppvaskbørsten! Av alle bakteriefylte greier man har i huset, så legger mange den bakterie-infiserte bajse-børsten rett på benken hvor du skal lage mat og hvor det skal være renest!!

Mitt supersmarte tips er: Å ha den i oppvaskmaskinen! Der kan den bo! Sannsynligheten for at du skal inn i oppvaskmaskinen når du skal bruke børsten er ganske stor, så når du allikevel må åpne oppvaskmaskinen for å sette inn ting, kan like godt børsten bo der på øverste hylle, og da blir den med på hver vask også og det er bare gull! Bare hyggelig! Takk. Jøss, stående applaus. Gi dere, da..! Vippsen min er forresten 928……. Neida (joda!).

Se så utrolig flott:

You sexy thing!

Avslutningsvis kommer jeg med en liten funfact om meg, og det er at jeg er fryktelig god på å rote. Men heldigvis omtrent like god til å rydde også, men oftest flinkere til å rydde oppi skuffer enn på bord og andre flater. Men, ettersom ryddighet og rene flater gir meg en skikkelig god følelse, bruker jeg de ti minuttene hver dag/kveld på å rydde kjøkkenbenken, brette klærne, rydde ganga og gå ut med den fulle søpla.

Jeg liker å “resette” leiligheten så ofte som mulig slik at jeg kan stå opp til “klar” leilighet.

Minimalisme for meg betyr å være bevisst på hva jeg eier og hvordan jeg lever. Jeg må ha det ryddig rundt meg for å ha det ryddig i hodet.

– det var det jeg som sa.

Nå er helga rett rundt hjørnet, dere! Og hva skal du i helga? La oss si det i kor: «LEGGE OPPVASKBØRSTEN I OPPVASKMASKINEN DER UGLY HØRER HJEMME!»

Yes, det fikk i alle fall meg til å smile!

Så må jeg si tusen hjertelig takk for at du har lest innlegget mitt. Og jeg hadde satt utrolig pris på om du hadde lagt igjen en liten hilsen i kommentarfeltet.

Og la meg spørre helt på ordentlig: HVOR ER DIN OPPVAS- neida 😅

Tror du at du kunne klart deg med 1000 ting i 5 år? Hadde det fristet om du fikk tilbudet om hus og 950 (+ 50) ting?

Takk for at du tok deg tid til å lese ❤️

🌈Irene


Ønsker du deg ditt eget minihus? Ta turen innom Minihuskonsulenten!

Bor du selv i et minihus på hjul? Meld deg inn i Facebookgruppa Norges Minihusbeboere!

🍀 Er huset ditt i sosiale medier? 🍀

Jeg er i gang med å samle alle norske minihus på hjul som er i sosiale medier her på irenemini.no. Bor du i et rullende hjem og har en Instagram, YouTube, blogg eller you name it som du har lyst å dele? Send et bilde, en liten tekst og linken du vil dele til meg på mail eller på min Instagram så skal jeg legge deg til! Så kan vi (og alle andre) finne hverandre 😍🥂

Facebookside for huset her: Worlds Biggest Tiny House on Wheels

Følg meg gjerne på YouTube:

3 Responses

  1. Hei og takk for morsomt og nyttig blogg innlegg!
    Har selv kuttet ned på ting jeg eier og har alle ganger jeg har flyttet. Føles så bra når har levert til en bruktbutikk som jeg vet også bruker noe av inntekter til miljøarbeid og drift. Selv om jeg liker å gå i bruktbutikker og .. finne nyttige og fine «nye» ting..😁 Bor med et lite kjøkken nå, så det begrenser seg heldigvis. Drømmer om åpne hyller og tom fin kjøkkenbenk. Og håper enda og drømmer om et eget lite hus.
    Her i nabolaget jeg bor har de hengt opp små hus(Ting-hus) der folk kan dele ting og gjerne snop eller noe vi har til overs. Virkelig inspirerende til å kunne gi bort småting jeg ikke egentlig har bruk for 😃 Vil begynne tellingen min i morgen .. blir kanskje overrasket … om har mer .. eller mindre enn jeg tror ? 😆
    Ønsker deg en fin og helg..(med telling?) 😄

    1. Hei Ann-Kristin og tuuuuusen takk for kjempefin kommentar! 😍
      Å kunne dele/gi bort ting man ikke bruker er en ordentlig god følelse, jeg er helt enig! Og den greia dere har i nabolaget med å kunne dele ting og snop høres jo helt genial ut!
      Er forresten spent på om du fikk telt tingene dine, hehehe 😂 Veldig gøy at du tar utfordringa! Kom du i mål nå i helga? Overrasket?
      Håper jeg hører fra deg igjen!

  2. Var mange vise ord og artige kommentarer der ja 🙂 jeg kom faktisk bare til ca 170 objekter :S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte innlegg