Strøm, vann og opparbeiding av drømmetomta!

minihus på hjul opparbeiding av tomt

Etter den sprakende og ødeleggende transportdagen i juli (som må leses med et trygt teppe opp til øynene!), har vi fått et innblikk i hvor mye (lite) huset tåler av bevegelse. Nå var det på tide å planlegge både hvordan vi skal få huset helt bort til den permanente plassen og å opparbeide den på best mulig måte. Huset skal til slutt heises med KRAN!

Her får du alle detaljene!

Ny YouTube-video (nederst i innlegget her) kom ut i dag som er siste fra byggingen og som viser det ferdige resultatet før det skal fraktes til Garder. Så om du har 22 minutter til rådighet etter du har lest dette innlegget, hadde jeg satt helt enormt stor pris på om du ville sett den (og gitt den en tommel opp og Subscribe hvis den fikk deg til å smile!).

Bildet over:

Viser hvor huset skal settes til slutt. Det skal selvfølgelig også snus rundt, slik at alle vinduene og dørene er vendt ut mot utsikten. Jeg har alle vinduene på fremsiden av huset, og kun ett (oppe på soverommet) på baksiden.


Forresten: Er ditt rullende minihus i sosiale medier? Jeg er i gang med å samle alle skandinaviske minihus på hjul som er i sosiale medier til en felles side her på irenemini.no. Bor du i et rullende hjem og har en Instagram, YouTube, blogg eller you name it som du har lyst å dele? Send et bilde av minihuset (eller hva du vil), en liten tekst og linken du vil dele til meg på mail eller på min Instagram så skal jeg legge deg til! Så kan vi (og alle andre) finne hverandre og bli inspirerte 😍🥂

Bli en del av Minihusmafiaen!

Nyhet! For å ha et samhold og litt tyngde når vi ønsker å endre regler for minihus på hjul, er det nå blitt opprettet en forening for nettopp dette! Mulighet for innmelding kommer snart, men gjerne ta en titt:


– Tilbake til innlegget

Ettersom huset skal løftes på plass av av min fabelaktige sponsor Skoveng Kranservice AS, tok jeg en telefon slik at både han, traktorsjafør Færgestad (som skal opparbeide plassen) samt gårdseieren og meg sammen kunne se på området hvor huset skal stå og hvordan vi på best mulig måte får huset dit.

Bildet over:

Av tomta helt i starten. Noen få trær er felt for å få en liten oversikt over størrelsen minihuset trenger. Det er allerede litt rart å se tilbake på at det var slik det en gang var.

Vi fant beste løsningen for å føre både vann og strøm bort til huset og den største oppgaven: Å opparbeide underlaget såpass grundig at monsterkranbilen til Skoveng som veier 12 tonn pr aksel både skal komme seg frem, stå støtt, men også ha plass til å kjøre ut de fire støttebena.

Totalt trenger kranbilen 10 meter i lengde og 8 meter i bredde for å kunne gjøre denne jobben.

Bildet over:

Jon Arne fra Skoveng viser hvordan kranbilen ser ut når den sprer ut beina (eller han leker fly?).

Da vi var blitt enige, ble spaden (les: gravemaskinen) satt i jorda for å grave grøft til vann og strøm samt å fjerne jord hele veien bort til mini-plassen.

💧VANN💧

Låven på gården (røde bygget til venstre) står omtrent 50 meter fra hvor huset mitt skal stå permanent. Her finnes både vann og strøm i sikringsskap (det er ikke vann i sikringsskapet, altså 🙈). Fra vannrørene hans, koblet vi på en T-forgrening slik at vi kunne skjøte på mitt vannrør og la det hele under bakken (se bildet over, grøfta til høyre). Ved låven ble det også satt opp en hovedstoppekran slik at han kan stoppe sitt vann uten å stoppe mitt. Lurt!

Over: Slik ser vann-inntaket ut på mitt minihus.

Jeg har min hovedstoppekran inni det ene tekniske rommet mitt, hvor jeg får vann inn. Her skal jeg også ha en fuktsensor som jeg har fått fra min artige sponsor Fibaro. Den er helt vann-vittig søt og sender beskjed til mobilen min hvis den oppdager vann.

Fibaro Flood Sensor som sier ifra til mobilen om den blir våt på bena.

Jeg kan også velge at den skal gjøre enda mer enn å gi meg beskjed på telefonen ettersom den er koblet til den digitale «hjernen» i huset: Fibaro Home Center 3! Jeg kan få alle lysene i huset til å blinke i regnbuens farger, få popcornmaskinen til å starte og eller ta strømmen til rullegardinene. Om alt dette er like hensiktsmessig ved vannlekkasje, kan diskuteres, men mulighetene er uendelige ettersom jeg har fått en haug med gøye livskvalitets-forhøyende smarthus-leketøy fra Fibaro som er verdensledende innen smarthus-duppedingser *trekke luuuuft*

Bildet over:

Grøfta på venstre side har rør for både vann og strøm. Resten av veien helt bort til minihuset ble også av-jordet i samme slengen, så vi kunne se hvor mye stein vi trenger for å fylle igjen.

Inni vannrøret som ligger mellom 50 – 100cm under bakken, blir det lagt en frostsikring (en slags varmekabel inni vannrøret slik at vannet ikke fryser om vinteren) fra min el-materiell-sponsor Etman som heter Etheat Easy Frost og kan kjøpes som metervare og er et absolutt must. Stikkontakten til frostsikringen blir først plugget i en Fibaro Wall Plug som er en smart stikkontakt som igjen stikkes i den sorte kontakten i veggen inni det ene tekniske rommet (se bildet under).

Minihus på hjul tiny house on wheels water electricity

Denne smartpluggen både kontrolleres med mobilen, måler hvor mye strøm du bruker og har overspenningsvern med full oversikt i appen! Genialt! På den måten kan jeg skru frostsikringen av og på med mobilen, eller ha en temperatursensor som automatisk skrur den på om det blir for kaldt. Gøy! På bildet ser dere også det blå must-have renseanlegget som er sponset av Hyttetorget og heter Doulton RIO 2000. Det hvite skapet på høyre side er vannskap.

⚡ STRØM ⚡

I samme grøft som vannledningen ligger strømkabelen i et pent rødt rør.

Bildet over:

Røret går herfra og hele veien bort til minihuset (50 meter rett frem) og kommer opp der hvor strømuttaket er. I tillegg har Færgestad lukket igjen bakken med tonnevis med kult og subbus! Hurra!

Jeg trenger 32A inn i huset mitt

For å vite om gården hadde nok strøm til meg, tok gårdseieren en telefon til sitt strømselskap som heldigvis sa at det er mer strøm å oppdrive fra trafoen uten noen store operasjoner. Når man til og med har et toalett på strøm som bruker 2000W i opptil tre timer om gangen, er det greit at ikke strømmen ryker når man må sitt fornødne! Jeg er dritspent på å både installere og bruke Cinderellas helt nye og flotte forbrenningstoalett kalt Premium som jeg har fått sponset av dem. En splitter ny 32A sikring i skapet på låven var alt som måtte til!

Yes! Det vil bli satt opp en stolpe bak huset mitt med uttak til 3fase. Fra der kobler jeg meg på med min 3fase stikkontakt som jeg har fått fra Etman og som Bravida har installert i gamledager da huset stod (og ble bygget!) hos Vestfold Minihus i Tønsberg ❤

Over: Strøm inn fra Etman og elbillader fått fra Easee! Tusen hjertelig takk!

Etman står for alle elektriske deler i hele huset! Alt fra smarte stikkontakter til ledninger, kabler, sikringsskap, sikringer og til og med varmekablene i kjøkken, stue og gang og frostsikringen i vannrøret samt jordspyd. Helt vanvittig! Og stikkontaktene er de fineste og smarteste jeg har sett! Jeg har alt i matt sort og er helt villt fornøyd! Den dagen jeg setter på strømmen for første gang.. Jeg sier det bare. Tårene kommer til å strøm(me). Og da er nok mobilen tom for strøm, som vanlig, så det passer perfekt (bare huske å ha med en USBkabel)! Hele huset skal jo lyses opp innvendig og utvendig med masse forskjellge lys fra min opplyste sponsor Philips Hue 💡 Lightstrips, lyspaneler, utelamper og masse mer! Over 30 stikkontakter i huset står klare til opplysningstjeneste!

Men nå kommer en trist historie..

Bildet over:

Glad jente ser inn i fremtiden.

En liten steinfeilberegning!

Ånei! Jeg kan ingenting om bygg, anlegg, opparbeiding av underlag som skal tåle mange tonn osv., og heldigvis for min del var det gårdseieren min som skulle betale for å få opparbeidet hele plassen til huset mitt, så skulle jeg stå for transportutgiftene. Det er en grei deal ettersom det er hans tomt som blir «forbedret» ved å gjøre disse opparbeidingene av gården med å planere bakken, legge ny vannledning, nytt elektrisk osv.

Bildet over:

Området hvor minihuset skal stå, men som det ikke er budsjett til å opparbeide! Krise!

Ettersom kranbilen fra sponsor Skoveng Kranservice krever så vanvittig stødig underlag, røyk hele budsjettet til gårdseieren da tomta var bare halvveis ferdig. Han satte foten (med en brun sandal på) ned og sa at hvis jeg vil ha huset mitt på den innerste plassen, må jeg ta den kostnaden selv som var estimert til 30.000kr. Shit. En sum jeg definitivt ikke hadde ettersom flere ting ved huset har blitt vesentlig dyrere enn forventet og mitt eget budsjett var sprengt.

Lærepenge (bokstavelig talt!):
Det er dyrt å drive med store prosjekter når man er nybegynner!

Men jeg kan jo ikke -IKKE- stå på den plassen jeg har siklet på hele sommeren!

Liten trist jente med tom lommebok som mangler stein.

Ferdig grunn!

Tross pengemangel ble første lass med «kult» (ganske stor type lys (blå?) stein på 20-30 cm) hentet kl 08:00, og det hadde aldri gått uten Skolt Pukkverk sin giverånd! Som reddende engler sponset dem meg med over 100 tonn stein i siste liten og gjorde at vi i dag kom HELT I MÅL med tomteflekken min!!!!

Bildet over:

Lille Lilla skal IKKE fylles med stein men koste seg på sightseeing hos Skolt!

Jeg hadde avtalt med Eirik Færgestad (han er traktorsjafør, gravemaskinsjafør, motorsagekspert, altmuligmann og han som hjalp meg å trekke huset helt opp til gården da jeg ble etterlatt av transportfirmaet på en kirkegård i nærheten i midten av juli). Kl 08:00 lempet han første lasset og klokken 15:30 var han allerede ferdig! Jeg var med hele dagen, knipset og filmet og var så utrolig imponert!

Jeg fikk til og med kjøre bak ham helt inn på pukkverket og se hvordan tilhengeren hans på magisk vis (kun med hjelp av en arbeidende hjullaster fra pukkverket) ble fylt opp med akkurat den typen stein vi trengte!

Bildet over:

Fornøyd steingal(glad?) jente!

Det tok omtrent en halvtime hver gang han kjørte for å hente stein til han kom tilbake, og på den halvtimen var det bare å hive seg inn i minihuset og rase ned noen ord til bloggen. Nå gikk det opp for meg at dette er første blogginnlegg jeg skriver her i minihuset! Så gøy! Og maaaange flere skal det bli!

I huset i dag har jeg verken strøm, toalett eller mat, så om jeg ble sulten, måtte på do eller lade mobilen, måtte jeg ha kjørt avgårde. Men er det ikke rart; Jeg trengte ingen av delene! Kroppen og mine ønsker hang helt sammen i dag! 🤣

Her kjører han avgårde for å hente mer!

Så tippe lasset så nærme som mulig.

STEINGLAD!

Over: Søte graveren som har søkt tilflukt på øya til høyre!

Under huset blir det bare kult (de store steinene). Huset skal opp på sine åtte støtteben og foran huset blir det platting med tiden, så det er ingen vits i å legge masse grus her. Det gjør (forhåpentligvis) også at det blir mindre støv og sand med inn i huset.

Over: Presterud Elektro er klare for å gjøre ferdig strømtilførselen!

Over: Her er graveren nesten ferdig samtidig som elektrikeren installerer 3-fase-stikket hvor jeg skal få strøm til huset mitt. Her er også vannrøret.

Over: Siste innspurt var å hente subbus for å jevne ut bakken i området før minihuset. Det er her jeg kommer til å parkere bilen min.

Over: Her sprer han ut og pakker subbusen på bakken så det blir riktig så smooth!

Over: Ny 32A sikring er installert i sikringsskapet på låven. Ute er han også snaaart i mål!

Over: En perfekt kontakt som venter i spenning på å bli koblet til (tok du an?) Venter i …spenning, liksom.. ⚡

For en dag! For en rask, gøy, spennende og deilig dag!

KLAR FOR Å SE RESULTATET?

Ja, jeg kjøpte drone, og jeg har fått et helt nytt perspektiv på verden! Og det er (nesten) det gøyeste leketøyet jeg noengang har kjøpt!

Minihus på hjul tiny house on wheels tomt plot drone
Minihus på hjul tomt opparbeiding

Minihuset til høyre som så gjerne vil helt bort til venstre.

Tiny house on wheels transport minihus på hjul tomt plot

Jeg får nesten høydeskrekk!

TADAAAAAA!!!!

😍😍😍

Omtrent 8 x 15 meter med stein ligger klar for å ta imot huset mitt når vi finner en dato som passer for traktor, kranmester Skoveng og meg!

Nå gjenstår det bare å få heist huset på plass! Dette er så sinnsykt spennende!

Tusen hjertelig takk for at du leste (eller bare så på bildene, jeg støtter deg i det også) ❤️

PS! Jeg er jo godt i gang med min YouTube-kanal og det hadde betydd så utrooolig mye for meg om du ville sett en video og trykket på Subscribe. Jeg kommer i dag ut med min femte video, og det kommer mye, mye mer! Det er gøy å skrive blogg, så det skal jeg uansett fortsette med, men YouTube vil likestilles med tiden. Jeg har filmet hele byggeprosessen fra start til slutt og i tiden etter og videoene kommer ut én etter én. Det blir også videoer om alle aspektene ved livet i minihus. Jeg er jo helt fersk på redigering og alt, men har det sinnsykt gøy med å lage dem!

🌈Irene


Ønsker du deg ditt eget minihus? Ta turen innom Minihuskonsulenten!

Bor du selv i et minihus på hjul? Meld deg inn i Facebookgruppa Norges Minihusbeboere!

Facebookside for huset her: Worlds Biggest Tiny House on Wheels

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte innlegg