Design ditt drømme-minihus med disse 15 stegene (+3 bonustips!)

Etter fire år med planlegging, ønsking, drømming, tegning, nedskalering og organisering var endelig designet på minihuset spikret og i boks. Og i denne posten vil jeg dele med deg noen gode tips og råd om hva du bør tenke på når du skal designe ditt drømmehjem. I tillegg til tre gode (og svært viktige!) bonustips på slutten. Så gå og hent penn og papir så ser vi hvordan du ender opp!

For det første: Dette handler om deg. Dette er din sjanse til å skinne, omfavne deg selv, ditt liv og dine behov. Hva trenger du fra hjemmet ditt? Tenk på det en god stund, for det er fundamentalt når du skal designe din fremtid.

Hvor skal man i det hele tatt starte?

Ettersom dette er et mindre hus enn vanlig, er det ikke sikkert du kan få i pose og sekk, så om du trenger et gigantisk kjøkken, en gigantisk stue, masse soverom og ørten bad, innendørs basseng, en bar, en scene, et treningsrom, en badstu, en innendørs parkering til bussen din og alle disse tingene, vil jeg nok heller anbefale deg å (finne en rik elsker) se deg om etter et tradisjonelt hus på murfundament og finne en ekstrajobb.

Men hva om jeg fortalte deg at du kan få én eller to av tingene du ønsker deg og at det hele resulterer i mer penger i banken og mer tid til å leve det livet du ønsker, ville du blitt lykkelig?

La det skje (på jorden som i minihuset)!

1

Tilhengeren! Den O’store rullende grunnmuren!

Etter du har skrevet ned hvilke behov huset ditt må dekke, må du velge hvilken type henger du ønsker. Det er i hovedsak to typer hengere å velge mellom i Norge. I andre land kan en gooseneck også være tilgjengelig. Men vi har: En lettvekter og en tungvekter.

Lettvekteren er den du kan dra med deg med bilen din, reise med og er ofte ikke lengre enn 6 meter. Den har en vektbegrensning på totalt 3500kg som er inkludert hengerens vekt og all bebyggelse. Så når du skal bygge på den, må du ta hensyn til vekta på materialene du velger, men dette er et glimrende valg hvis du ønsker friheten til å kunne reise med ditt hjem i tillegg til å spare litt hengerpenger, for tungvekteren koster en god del mer. Og kjører du på med offgrid-løsning (det vil si at du ikke er koblet til verken vann, strøm eller noenting), så lever du absolutt et billig og nøkternt liv. Mer penger til andre ting!

Tungvekteren er en bygg-alt-du-kan type henger. Hengeren i seg selv veier to tonn, men ettersom den tåler 14 tonn og fås opptil 10 meter lang (gjett hvilken henger jeg skal ha), har du 12 tonn å bygge for, så her kan man slippe løs alle sine drømmer. Tungvekteren flyttes ved å bli dratt av en traktor, en trailer eller på en brønnhenger og flyttes ikke så ofte, men plasseres godt der den skal stå (i noens hage eller på en gård eller lignende).

I Norge må man søke om dispensasjon for å stå en plass inntil to år. Etter det må man igjen ut på leting for å finne en ny plass å stå og atter en gang søke om å få tillatelse til å bli der i to år. Personlig er dette en regel jeg ikke skjønner noenting av. Hvis man får lov til å stå en plass i to år, hvorfor kan man ikke stå der for alltid? Hvorfor er to år så magisk? Men men, sånn er nå reglene (og de må vi få endret på!).

2

Planløsning og hengerstørrelse!

Et nydelig kjøkken med to store vinduer, mye oppbevaringsplass og spiseplass.

Jeg kunne ha beskrevet dette i punkt nr 1, men dette er min blogg, k? Neida, men seriøst, la oss si du ønsker soverom i første etasje (i stedet for på hemsen som de fleste har det). Det får du fint plass til på en 10meters-henger men kan være litt vanskeligere å få til på en 6meters med mindre du velger å ha kjøkken og bad på hemsen. Da får du plass til både én og to kongesenger i første etasje. Igjen: Ditt hus, dine regler og ditt design! Å skape en planløsning som passer deg perfekt er den aller viktigste delen ved hele prosessen. Plassering av badet er jo et høydepunkt (i hvert fall for meg!). Vil du ha det ved siden av kjøkkenet eller stuen, vil du ha et stort og romslig bad eller et som akkurat dekker behovene? Og hvor stor stue og kjøkken ønsker du? Vil du ha en dedikert spiseplass på kjøkkenet, eller er kjøkkenet der du lager mat mens all spising kan foregå i stua for å spare plass? I enden av ditt lange hus vil du ha mulighet til å ha for eksempel et U-kjøkken eller en U-stue med store vinduer. Hva er mest viktig for deg?

3

Hvilket type tak ønsker du?

Saltak og skråtak/pulttak er de vanligste, men du kan gå helt crazy om du vil. Jeg anbefaler deg uansett å ha et tak. Hvis du vil være off grid, kan skråtak være løsningen for å kunne samle regnvann fra én takrenne i tillegg til at du får størst plass til solcellepanelene. Hvis du ikke trenger å ta disse hensynene, står du fritt til å velge for eksempel et saltak (høyest på midten i stedet for høyest langs ene siden). Ved minimum fall på taket som er 5%, vil du med et 3 meter bredt saltak ha høyest tak på midten og 7,5cm lavere tak langs langveggene. Velger du skråtak er det en forskjell på 15 cm fra høyeste til laveste punkt.

4

Hvor mye strøm trenger du? Holder det med solceller?

Standard for mange minihus er 16Ah eller 32Ah, men hvis du vil leve mest mulig vanlig og kanskje ha en elbil-lader utenfor, en varmepumpe, gulv-varme, alle kjøkkenmaskiner og apparater, forbrenningstoalett, vaskemaskin osv, kan det hende du burde ha 3x16Ah. Du kan skrive ned alle elektriske ting du ønsker å ha i huset, og hvis du ikke vet hvordan du finner det ut selv, kan du be en elektriker regne ut ditt strømbehov for deg.

5

Vann inn og vann ut

Dette er en enkel en. Enten samler du regnvann fra taket, har en tank inne du fyller opp eller du kobler deg på hage slangen til nærmeste nabo (med mindre du graver en brønn) eller du gjør alle tre tingene. Uansett bør du filtrere vannet som kommer inn før du drikker det. Og hvis du planlegger å bruke alle typer såper og sterke rengjøringsmidler, må du filtrere vannet før du slipper det ut av huset. Du kan enten koble deg på offentlig avløp eller slippe det ut rett på bakken. Noen graver rørene ned i bakken med utløp litt lengre borte, kanskje ut i en elv eller lignende. Andre lager fancy vanningssystemer for plantene i hagen sin.

6

Hvor mange vinduer og dører ønsker du?

Og hvilken størrelser på alt sammen? Jeg må bare si at jeg har sett maaange minihus som har de minste dørene og vinduene jeg noengang har sett. Ikke gå i den fella. Deres argument er at en normal dør ser overdimensjonert ut for det lille huset, så de valgte en ytterdør på 60-70 cm istedet for normalen som er på rundt 90-100cm. Husk at vaskemaskinen skal igjennom denne døra sammen med kjøleskapet, en seng, kommode og din brede venninne. Du vil ikke at hun skal sitte fast i dørkarmen. Oh, shit! Dør-karmen! Satt fast helt til hun..OMG! Alt hun ville var å komme på besøk, gi penger og skryte av deg..

Alle skal være velkomne her, er det jeg prøver å si!

Så er det plassering av ytterdøra. På kortsida eller langsida? Vil du åpne rett inn til kjøkkenet eller stua (veldig amerikansk, og de tar i tillegg ikke av seg skoene OG har vegg-til-vegg-tepper omg) eller ha et eget inngangsparti hvor du kan henge av deg jakka og ta av de skitne skoene dine? Så har vi vinduene og kanskje en (dobbel?) verandadør i glass. Et tips jeg gjerne vil komme med, er å ikke ha vinduer på alle fire sidene av huset. Den ene langsida og de to kortsidene holder i massevis. Da vil du ha en langside som er klar for høye møbler, bilder, hyller, dekorasjon samtidig som har en trygg side å trekke deg tilbake til. Du skjønner hva jeg mener. Vinduene var definitivt det jeg brukte lengst tid på å bestemme meg for. Hvor mange, hvor store (nøyaktig på centimeteren!), hvordan de skal åpnes/ikke åpnes osv. Jeg skal til og med ha et innendørs vindu oppe på hemsen hvor sengen er, så jeg kan holde utkikk på hva som foregår i resten av huset og om kona på kjøkkenet snart er ferdig med middagen for jeg er skrubbsulten! Tror jeg må banke hardt og lenge på ruta, peke inn i munnen og klappe meg på magen!

7

Hvilken do vil du ha! Dette er dritgøy!

Det er i hovedsak to typer å velge mellom om du ikke skal koble deg til septik: Kompost-toalett og forbrenningstoalett. Det mest populære forbrenningstoalettet er faktisk norsk og heter Cinderella. Av komposttoalett er det Nature’s Head som brukes mest. Begge er av topp kvalitet.

8

Varmtvannsbereder eller «vannkoker» på veggen?

I leiligheten i dag har jeg en liten varmtvannbereder under benken. Blir kul plassering av varmtvannsberederen i minihuset, skal jeg love deg!

Usikker på hva det heter, men at vannet blir varmet opp imens du bruker det, så du ikke har en varmtvanns-buffer stående som med en varmtvannstank. Vannkokeren tar mindre plass og henges gjerne på veggen i nærheten av badet. En standard varmtvannstank har jo gjerne en diameter på nærmere 60cm, er rundt 120cm høy (fås i mange varianter, altså! og inneholder rundt et par hundre liter vann. Selv skal jeg ha en under kjøkkenbenken som holder 140 liter og jeg håper det er nok til de lange, varme dusjene jeg er så avhengig av.

9

Vaskemaskin og tørketrommel eller en kombi?

Det er ofte ikke mye plass til et tørkestativ i et minihus, så en tørketrommel vil hjelpe mye. Mange har begge maskinene, men med en kombimaskin sparer man mye plass på å ha. For eksempel ha en seksjon med noen gode skuffer i, i stedet. Om du på badet får inn en benk på 130cm og plassert kombimaskin og en skuffeseksjon under er det jo helt gull!

10

Takterrasse?

Å ha god plass på fremsiden av huset vil være for en forlenging/forstørring/utvidelse av boltreplassen man har i minihuset. Men hva med å ha en takterrasse på størrelse med hele husets grunnflate? Ekstra forsterkning i taket må da på plass ganske tidlig i byggeprosessen, så om du ønsker dette, må du ta stilling til det omtrent fra byggestart. Tenk deg de roof top partyene du kan ha der oppe! Ser for meg en paviljong med søte lys hele veien rundt, stoler og sittemøbler i alle fasonger og deilig stemning. Du ser det for deg. Eller ligge der på et teppe når det er stjerneklart omgitt av stearinlys, noe god tapas, varmelamper og noe godt i glasset. Jeg gleder meg 🥂❤️

11

Høyden under hemsene!

Igjen, dette er ditt hus, so hvorfor ikke tilpasse det hele til din høyde også? Det er jo det som er så gøy med minihus, at man kan gjøre akkurat som man vil! I Norge er standardhøyden under tak 240cm. Ettersom jeg strekker meg 156 cm over bakken er 240cm en helt vanvittig høyde for meg. Rekker aldri opp til noe i de øvre hyllene (ikke i de midtre heller, for den sakens skyld) eller overskapene på kjøkkenet. Så hva med å senke taket til kanskje 210 eller 200 cm akkurat under hemsene (i mitt tilfelle kjøkkenet og badet)? Eller øke høyden til 250 eller 260 om du er skikkelig høy, eller droppe hemsen totalt og heller ha nærmere 350cm under taket for å skape en kjempefølelse!? Heng opp en stor krystall-lysekrone! Hvorfor ikke?

12

Stikkontakter! (og dette er veldig viktig!)

Har du noen gang vært hjemme hos noen og tenkt at «åj, her var det for mange stikkontakter, gitt! Jeg klarer ikke velge hvor jeg skal lade mobilen min.» eller er det oftest det motsatte? Å ha nok stikkontakter er en sann glede og lykke. Når du designer huset ditt, så tenk på hvor du ønsker å ha for eksempel sofaen din. En dobbel stikkontakt på hver side er det eneste riktige! Og kanskje sofaen kan stå en annen plass også om du en dag skulle ommøblere? Stikkontakter der også! Tenk også over om du vil ha vanlige stikkontakter (med to eller fire uttak) eller om du skulle hatt en som også hadde USB-uttak. Jeg kan komme med en god anbefaling fra den geniale el-materiell-leverandøren Etman som jeg er så heldig å bli sponset av. De har en nydelig serie som heter DesignX og man får da for eksempel et uttak med to vanlige stikkontakter pluss tre USB-uttak (!). Lad hva du vil når du vil samtidig som det ser estetisk pent ut og med en moderne vri. Langs kjøkkenbenken bør du ha noen så du kan få fart på brødristeren, smoothiemakeren og brødbakemaskinen. I TV-avdelingen i stua må du tenke på hvor mye utstyr som faktisk gjerne hører hjemme her. En TV, en boks eller to/tre (til kanaler, AppleTV, router osv), til lyd, kanskje til en spillkonsoll eller PC om du vil koble den til TVn, en lampe og kanskje faktisk ha en i reserve? Da kom jeg til hele ni stikkontakter (og tipper at i 90% av Norges hjem ligger det en padde eller to bak Tvbenken). Hvis du planlegger å ha hjemmekontor, kan det igjen hende du trenger et stikk til PCn, en til en ekstern skjerm, lyd og lademuligheter. På soverommet burde det være en dobbel på hver side av sengen både til lyd, lys, lading av mobil (anbefaler ikke å lade om natten, men skjønner at man egentlig må) og kanskje du vil ha TV på soverommet (det er i alle fall et MUST for meg!). På badet bør du ha en dobbel på benken til for eksempel hårføner, lading av tannbørsten, en radio, (tv?) og lading av mobilen. Tenk også på om du vil ha stikkontakter utendørs til høyttrykksspyler, varmelampe, julelys eller sette opp en utendørs kino.

13

TV eller projektor?

Liker du å se en god film på storskjerm med rå lyd? Da kan en prosjektor være tingen for deg. I min leilighet i dag har jeg en 65″ TV og vil ha større i minihuset. Ettersom TVn er rundt 150cm bred, blir det for stort for minihuset og derfor blir en råtass av en projektor med tilhørende rå lydpakke (eneste rette) veien å gå (for alle)! Og da lurer jeg på om noen kan noen forklare meg dette: Jeg har sett altfor mange minihus med en 32″skjerm på en svingarm 2,5 meter oppe på veggen «og skjermen kan tiltes nedover så alle får se fra en fantastisk vinkel» Og ingen ekstern lyd heller. Really? For helt oppriktig kan jeg ikke se at dette er det rette oppsettet for engang en ‘under middels’ entusiastisk TV-titter. Men det er nå mitt syn. Og mest sannsynlig ditt også. Et 100’’ projektorlerret som kommer ned fra bak en av hemsebjelkene i tillegg til en short throw projektor som plasseres 40cm foran lerretet sammen med en god subwoofer og satelitter som alltid står fremme (mitt hus skal bli en storskala boombox!) gjør et hvert minihus KLART for Avatar 2 any day!

14

Let there be… Belysning!

Vurder om du vil ha lys-striper under hemsene da spotter og lavtakhøyde gjør at det blir en veldig skygge når du står rett under en spot i motsetning til lysstriper som lyser opp mye større areal. Ved a ha lysstriper fra min opplysende sponsor Philips Hue, kan du sette stemningen ved å endre både fargen på lyset og lysstyrken i tillegg til å skru dem av og på ved hjelp av stemmen. Andre funksjoner Philips Hue har er å tidsinnstille lysene til å gå av og på når du ønsker eller få lyset til å følge dagen, så de går på om morgenen og dempes automatisk når kvelden kommer, og mye, mye mer.

15

Trenger du ekstra oppbevaringsplass?

Å ha en liten bod som er festet til den ene eller begge kortsidene av huset kan være en genial løsning for å få litt mer plass. Og, hvis hele taket ditt er en terrasse, kan du jo sette opp en liten bod der oppe til å oppbevare grillen, uteputene, hjulene til bilen, verktøy og you name it!

NÅ ER DET BONUSTID!

Bonustips nr 1 er en rekke med kjøkkentips!

  • Alltid velg skuffer! Dette mener jeg fra innerst i hjertet. Til og med under vasken! Det er ingenting du kan ha på en hylle som du ikke kan ha i en skuffe! Ting som blir satt på bunnen i et skap innerst mot veggen er ting som vil råtne og dø av ensomhet. Ikke la minihuset ditt være årsaken til det. Redd liv, mat og ting. Velg skuffer.
  • Er du sikker på at du vil ha et lite kjøleskap bare fordi du bor i et lite hus? Kommer du til å spise mindre eller bare veldig små ting? Eller plutselig ikke behøver en fryser? Nei! Så la ditt kombikjøleskap strekke seg 2 meter høyt og stolt og inneholde alt kroppen din trenger (og mye av det den ikke trenger)!
  • Dette er en enkel en: På hvilken side av vasken vil du ha oppvaskmaskinen? På venstre eller høyre? Hvis du er høyrehendt er det eneste riktige svare: på venstre side! For du holder den skitne tallerkenen i ventre hånd, vasker den med kosten du holder i høyre hånd og kan da enkelt sette ned tallerkenen på din venstre side. Dette står i Norges Lover. Trenger ikke lete det frem. I minihus-verden setter vi tillitt høyest, så bare gjør som loven sier.

Se så dumt å ha oppvaskmaskinen på høyre side…

  • Overskap, ja eller nei. Hvis ja, velg dem med horisontal åpning. Det ser bare så mye bedre ut. Ha glassdør og putt lys inn i skapet for å skape lys (skap-e lys, skaplys.. pun intended) i din ellers mørke hverdag.
  • Størrelsen på vasken din. Igjen, jeg har sett såå mange som velger (feil!) å ha verdens minste vask på kjøkkenet. Så liten at man akkurat får presset nedi en gaffel! Hvis du skal vaske en normal gryte, fylle en vaskebøtte for én gangs skyld eller bare vaske stekebrettet fra ovnen, så behøver du en normal bredde på vasken (som er 60cm), eller velg en ekstra bred (80cm) og husk at SKUFFENE under blir i lik bredde, og brede skuffer er deilig!
  • Standard dybde på kjøkkenbenker er 60cm. Hva med å ha den litt bredere? Jeg kan love deg at 70-80cm vil føles som om benken er dobbelt så dyp!

Bonustips nr 2 er (q-)tips til badet!

  • Dusj eller badekar? Du kan dusje i et badekar men ikke ta et bad i en dusj (med mindre du bruker sånn babybalje). Jeg bare nevner det. Blir mindre vannsøl på gulvet også om du har badekar, for du kan stå oppi der og tørke deg helt tørr. Og du har en god kant å sette både shampoer og benet ditt på når du skal barbere deg. Og det vil se mer åpent ut enn å ha et stort dusjkabinett. Trenger ikke nevne Norges lover her, men du skjønner nå hva som er påbudt.
  • Det som er mest viktig er jo selvfølgelig: Hvor mye ting skal du ha på badet? Normale ting er kanskje hånkler, tannbørsteting, shampoer og kremer, jenteting, gutteting og ikke-binæreting som dopapir. Noen har til og med litt undertøy der inne, pjamasen og fõret til innegrisen (altså litt godteri til kona om det skulle bli krangling om vasken). Skuffer er en nødvendighet! Så store, dype og brede som du får dem! Og kanskje et høyt skap også fra gulv til tak i tillegg til speilskap til alle de viktigste, daglige tingene.
  • Hvor stor vask trenger du? Er det kun for å vaske hendene så trenger den virkelig ikke være stor (jeg dømmer ikke små hender). God plass på benken er mer verdt enn en kjempevask, spør du meg! Og mye benkeplass vil også gi inntrykk av at badet er romsligere. Igjen, får du plass til en benk på 130cm bred med vaskemaskinen og skuffer under, så er det helt gull!
  • Så, det beste og viktigste til slutt: Du vil ønske å ha en plass til toalettpapir i maks en armlengdes avstand fra do. Jeg gjentar: I MAKS EN ARMLENGDES AVSTAND fra når du sitter på do. Ikke bare har du en kjemperar do, men å gå tom for dopapir som gjest på en så speisa do er nesten verre enn å dø på bunnen av et skap, innerst bak mais, mel og kåbbåy-bønner.

Bonustips nr 3 er et skikkelig (inter-)nett-tips!

Følg med! For hvaaa meeeeed åååå haaaa… Netting mellom hemsene dine (eventuelt fra hemsen og bort til veggen)? Et solid nett fra min gode sponsor Loftnets.com vil gi en ny dimensjon til ditt minihus. Det kan du løpe rundt på, fylle opp med puter og dyner, legge deg til rette med en bok eller gitaren, se en film eller bare sovne litt.. Dette er en fredfull plass å være. Svevende over etasjen under og som gjør huset ditt enda mer gøyalt og spesielt.

❤️❤️❤️❤️❤️

Som du kan se, er alle mennesker forskjellige og har forskjellige behov. Det å kunne designe ditt eget hjem er en fantastisk gave og en gylden mulighet til å skape perfekte omgivelser for deg.

Tusen hjertelig takk for at du har lest dette innlegget og jeg håper jeg fikk deg til å se ting på en ny, anneredes eller helt lik måte. Mest av alt håper jeg at jeg har inspirert deg til å løpe til nærmeste minihus-firma for å starte på din egen minihusdrøm, så kan vi bli bestevenner og du gir meg din Insta-konto så jeg kan følge deg for evig. Men det kan bli litt mye å be om.

Jeg håper du vil legge igjen noen ord så jeg ser at du har vært her ❤️

Hvilken del av hjemmet er det viktigste for deg? Og hvilken del tok lengst tid å bestemme seg for?

Takk for at du tok deg tid til å lese ❤️

🌈Irene


Ønsker du deg ditt eget minihus? Ta turen innom Minihuskonsulenten!

Bor du selv i et minihus på hjul? Meld deg inn i Facebookgruppa Norges Minihusbeboere!

🍀 Er huset ditt i sosiale medier? 🍀

Jeg er i gang med å samle alle norske minihus på hjul som er i sosiale medier her på irenemini.no. Bor du i et rullende hjem og har en Instagram, YouTube, blogg eller you name it som du har lyst å dele? Send et bilde, en liten tekst og linken du vil dele til meg på mail eller på min Instagram så skal jeg legge deg til! Så kan vi (og alle andre) finne hverandre 😍🥂

Facebookside for huset her: Worlds Biggest Tiny House on Wheels

Følg meg gjerne på YouTube:

6 Responses

  1. Har ikke minihus, men synes konseptet er spennende.
    Hvorda er det med dekk/hjul på tilhengeren. Slitasje over tid. Dekk har levetid. Gummien blir hard.
    Lykke til med husbyggingen.

  2. Herrefred! Nå fikk jeg også lyst på minihus!! Gleder meg til å følge med på fortsettelsen! 😉💪🤩

  3. Har tenkt på minihus en god stund, men føler det er ett stort skritt og ta😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte innlegg